DOTAZY

POMERANČOVÁ poleva

  • 200 g cukr krupice
  • 2 lžíce horké vody
  • šťáva a kůra z 1 pomeranče
 Vše smíchat dohromady, na mírném plameni pomalu vařit do vyvaření vody. Stáhnout z plotýnky a míchat až je poleva vlažná a hustá. Vlažnou polít moučník. Poleva je lesklá a pomerančově průhledná.

KAKAOVÁ POLEVA se žloutkem

  • 70 g mletého cukru
  • 70 g tuku ( visa, smetol )
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka
 Mléko, cukr, žloutek a kakao rozmíchat. Dát na malý plamen a míchat než se vše spojí v hladkou omáčku. Vařit mírným plamenem. Poté sejmout z plotýnky, přidat tuk a dobře promíchat. Moučník polít teplou polevou.

KAKAOVÁ POLEVA s tukem

  • 80 g tuku /smetol /
  • 100 g mletého cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1-2 lžíce mléka nebo vody
 V kastrůlku zahřát tuk, vmíchat cukr, mléko a kakao.Za stálého míchání přivést téměř k varu. Potom vmíchat škrobovou moučku a sejmout z plotny. Pokud by se část tuku oddělila od polevy – přidat 2 lžíce cukru a 1 lžíci mléka a opět přihřát téměř k varu. Hodně teplou polevou polít moučník.
  Tip:pokud chceme lesklou polevu stačí přidat společně s kakaem 1 žloutek.