DOTAZY

Jogurtová šlehačka

  • 0,5l rostlinná šlehačka
  • 200 ml ovocný tučný jogurt /meruňka,jahoda,broskev,borůvka…/
  • 2 ztužovače do šlehačky /smeta-fix Dr.Oetker/
  • mletý cukr dle chuti
 Suroviny smíchat a vyšlehat.

KRÉM s Tangem

  • 2 vanilkové pudingy
  • 0,5 l zadělaného nápoje Tang / pomerančový/
  • 2 lžíce rumu
  • 150g másla
  • cukr dle potřeby
 Klasickým způsobem zadělat puding, akorát místo mléka dát tang.Vyšlehat máslo s cukrem a rumem.Po troškách zašlehat vychladnutý puding.

KRÉM mascarpone

  • 2 celá vejce
  • 5 lžic cukr krupice
  • 250g másla
  • 250 g mascarpone / přírodní sýr/
  • 1 lžička cherry brandy /nebo esence/
 Vejce s cukrem nad parou dotuha vyšlehat.Nechat vychladnout. Máslo s mascarpone vyšlehat, přidat zchladnutá vejce.Šlehat na vyšší rychlost.Nakonec ochutit cherry brandy. Nechat v lednici 2 hodiny ztuhnout a pak plnit.

KARAMELOVÝ krém

  • 1 salko uvařené 2 hod.
  • 1 a půl másla
  • 1 lžíce rumu
 Vychladnuté salko smíchat s máslem a rumem do husté pěny.



KARAMELOVÝ krém s oříšky

 Stejný postup jako karamelový krém, přidají se mleté lískové ořechy.


KRÉM do štafetek

  • 50g+150 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 100g +50 g cukr krupice
  • 250ml silné černé kávy
 50g másla nechat roztopit, přidat 80g hladké mouky a 100g cukru.Nechat vše spojit, přidat kávu, rozmíchat a vařit do ztuhnutí. Odstavit ze sporáku a nechat vychladnout.Vyšlehat zbytek másla – 150g + 50 g cukru.Přidat po troškách do vychladnuté směsy a pořádně prošlehat.

VANILKOVÝ KRÉM se žloutky

  • 500ml mléka
  • 2 žloutky
  • 10 g vanilkového pudingu
  • 100 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
 V mléce rozmíchat pudink se žloutky a za stalého míchání přivést k varu.Krátce / cca 2 minuty / povařit a sejmout z plotýnky. Krém osladit a za stálého míchání osladit vanilkovým cukrem.

KARAMELOVÝ KRÉM

  • 1 plechovka kondenz. slazeného mléka
  • 2 másla
 Salko ponořené ve vodě vařit 2 hod.Nechat vychladnout a zašlehat do másla.

VANILKOVÝ KRÉM s pudinkem

  • 500 ml mléka
  • 1,5-2 balíčky vanilkového pudinku
  • 1,5-2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g cukr krupice /může být méně, podle chuti /
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 500 g másla /dávám obyčejné, nebo 1 máslo a 1 heru /
 Mléko, cukr a vanilkový cukr dát vařit do části mléka. Do druhé části mléka rozpustit pudink a mouku a vlít do vařícího mléka.Uvařit kaši. Nechat bez míchání vychladnout. Vyšlehat máslo a po troškách přidat vychladnutou kaši.

KAKAOVÝ KRÉM s pudinkem

 stejný postup jako u vanilkového s pudinkem.
- přidáme kakao
Do misky odebereme 2-3 lžičky vanilkové náplně, přimícháme 2-3 lžičky kakaa / podle chuti a barvy/, rozmícháme v kašičku a přidáme do krému a znovu zašleháme. Krém se nesrazí.

JAHODOVÝ KRÉM / od Di /

  • 2-3 dcl šťávy z jahodového kompotu
  • 2/3 vanilkového nebo jahodového pudinku
  • necelá lžíce polohrubé mouky
  • 100 g cukr krupice
  • 120 g másla , 40 g hery
 Část šťávy dát vařit, v druhé části rozmíchat pudink a mouku. Vlít do vařící šťávy. Uvařit kaši. Nechat vychladnout. Potom po částech zašlehat do vyšlehaného másla s cukrem.
tip. přidám při potření na korpusu i jahody z kompotu.

MOCCA KRÉM

  • 250 ml vařící vody
  • 3-4 lžičky mleté zrnkové kávy
  • 250 g másla
  • 180 g mletého cukru
  • 2-3 žloutky
  • vanilka nebo vanilkový cukr
 Mletou kávu zalít vařící vodou, pod pokličkou nechat zavařit. Dát vychladnout. Studenou kávu přecedit přes husté síto a opět přikrýt. Máslo utřít s vanilkou / vanilkovým cukrem /, přidat cukr,žloutky a po lžičkách kávu. Krém pořádně vyšlehat.

KAKAOVÝ KRÉM se solamylem

  • 250 ml mléka
  • 250 g másla
  • 50 g cukr krupice
  • 3 lžíce solamylu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce kakaa
 Z mléka, mouky a solamylu za stálého míchání uvařit hladkou kaši a nechat vychladnout. Máslo vyšlehat do pěny, přidat cukr,kakao, rum a nakonec po lžičkách kaši.

TVAROHOVÝ KRÉM s pudinkem

  • 400ml mléka
  • 1,5 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 g cukr krupice / nebo dle chuti/
  • 150 g másla
  • 1 měkký tvaroh
  • rum /nemusí /
 Z mléka, pudinku a cukru uvařit pudink. Nechat vychladnout. Změklé máslo vyšlehat s tvarohem. Přidat pudink, zašlehat. Ochutit rumem.

KRÉM z ledových kaštanů

  • 30g másla
  • 30g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 80 g cukr moučka
  • jedno máslo
  • 2 malé ledové kaštany
 Z mouky a másla zadělat jíšku, přidat mléko a vařit do zhustnutí. Máslo s cukrem vyšlehat do pěny, přidat vychladnutou kaši, prošlehat a po pramínku během šlehání přidat v mikrovlnce rozpuštěné ledové kaštany.Pořádně vyšlehat.

ČOKOLÁDOVÝ krém

  • 1 slazené zahuštěné Salko
  • 100g 70% čokolády
  • 100g čokolády na vaření
  • 350g másla
 Čokolády nechat rozpustit v teplém Salku / Salko dát s miskou do druhé misky s horkou vodou./ Nechat vychladit a přidat do vyšlehaného másla.