|
LINECKÉ
|
-
300 g hladké mouky
-
200 g hery
-
100 g cukr moučka
-
2 žloutky
-
1 vanilkový cukr
-
1 lžička strouhané citr.kůry
Ze surovin zpracovat těsto, nechat uležet v lednici.Vyválet a vykrajovat cukroví.Péct na 180°C.
|
VANILKOVÉ ROHLÍČKY
|
-
150 g hladké mouky
-
100 g hery
-
20 g cukr moučka
-
1 žloutek
-
50 g mletých ořechů
-
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Ze všech surovin zpracovat těsto, nechat uležet. Tvořit rohlíčky a ty péct na 180°C.Upečené obalit v moučkovým cukru s vanilkovým cukrem.
|
MOCCA OVÁLKY
|
-
300 g hladké mouky
-
170 g hery
-
80 g cukr moučka
-
1 žloutek
-
1 necelá lžička mleté kávy
Plnka:
máslo smíchané s moučkovým cukrem,ochucené mletou kávou.
Kávová čokoláda:
rozpuštěná bílá čokoláda s přidáním mleté kávy. Ze surovin zpracovat těsto a nechat uležet. Rozválet a vykrajovat oválky. Péct na 180°C. Slepovat krémem, polít kávovou čokoládou.
|
ČOKOLÁDOVÉ cukroví s nutelou
|
-
300 g hladké mouky
-
190 g hery
-
80 g cukr moučka
-
1 žloutek
-
100 g čokolády na vaření
-
nutela na plnění
Zpracovat těsto,nechat uležet v lednici. Vykrajovat /hvězdičky,kolečka…/. Péct na 180°C. Slepovat nutelou a polít rozpuštěnou čokoládou.
|
PLNĚNÉ OŘECHY
|
-
300 g hladké mouky
-
200 g hery
-
150 g cukr moučka
-
100 g mletých ořechů
-
2 lžíce kakaa
- 2 potlučené hřebíčky
- 2 vejce
- půl prášku do pečiva
- strouhaná citr.kůra /půl lžičky/
- špetka mleté skořice
- ořechový krém /viz recept/
- čokoláda a kokos na obalení
Ze surovin zpracovat těsto, nechat uležet. Rozdělit na kousky a plnit nimi formičky na ořechy. Péct na 150-160°C. Upečené vyklopit a plnit ořechovým krémem. Konce máčet v čokoládě a kokosu.
|
OŘECHY MALÉ s kakaem
|
Stejný recept jako na těsto na PLNĚNÉ OŘECHY. Plnit do malinkých formiček na ořechy. Slepit nutelou a obalit v kakau.
|
HŘÍBEČKY
|
Linecké těsto – viz recept na linecké.
Kokosové těsto:-
200 g másla /hery/
-
120 g cukr moučka
-
100 g jemně mletého kokosu
- 250 g hladké mouky
- marmeláda na slepení, čokoláda a kokos na dozdobení
Ze surovin spracovat těsta. Nechat odpočinout. Vykrajovat hříbečky – z každého těsta aby šli párem k sobě. Péct na 180°C. Slepovat marmeládou. Linecký hříbeček vespodu – marmeláda – kokosový hříbeček navrch. Konce máčet v rozpuštěné čokoládě a zdobit kokosem.
|
JATELINKY
|
-
85 g mletých vlašských ořechů
-
85 g mletých lískových ořechů
-
125 g cukr krupice
-
1 vejce
-
lískové oříšky na zdobení
Ze surovin zpracovat těsto. Nechat odpočinout v lednici. Dělat malé kuličky, 3 dát k sobě a do středu lískový oříšek. Péct na 120°C – spíše sušit.
|
KOŠÍČKY s ořechovou plnkou
|
Linecké těsto na košíčky – viz.rec.linecké
Plnka:-
100 g másla
-
200 g mletých vlašských ořechů
-
50 g cukr moučka
-
60 ml rumu
Máslo ušlehat do pěny s cukrem,přidat ořechy a rum. Pnkou plnit košíčky, ty pak namáčet v čokoládě a zdobit lískovým oříškem.
|
MEDOVÁ OUŠKA
|
-
170 g hladké mouky
-
140 g cukr moučka
-
40 g medu
-
1 vejce
-
čtvrt lžičky sody
Zpracovat těsto,nechat uležet v lednici. Na tenko vyválet a vykrajovat kolečka. Péct, na plech vyložený peč.papírem, na cca 180°C. Ještě teplé stáčet na vařečku. Protože se musí po upečení rychle stáčet – aby nepopraskala – dát na plech po 5-6 koleček. Konce namáčet v rozpuštěné čokoládě a plnit vaječným krémem s mascarpone – viz: Krém mascarpone
|
PUSINKY
|
/čerpáno z časopisu "Chuťovka"/
-
100 g bílků
-
150 g cukr krupice
-
50 g cukr moučka
-
1 lžíce citr.šťávy
Bílky s polovinou krup.cukru ušlehat v horké lázni do rouzpuštění cukru.
Mísu vyndat, přidat citr.šťávu a šlehat na nejvyšší rychlost, postupně přidat po lžících zbylý cukr. Vyšlehat pevný sníh. Nakonec zlehka vmíchat moučkový cukr. Na plech – vyložený peč.papírem – stříkat ozdobnou trubičkou pusinky. Péct na 120°C cca 50 minut. Poté troubu vypnout a nechat doschnout asi 1 hod.
Konce pusinek máčet v rozpuštěné čokoládě nebo nechat bílé.
|
ČERNÉ TRUBIČKY
|
- 350 g hladké mouky
- 150 g mletého cukru
- 180 g másla
- 70 g mletých ořechů
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 1 lžíce kakaa
Ze surovin zpracovat těsto, nechat uležet v lednici,rozválet a krájet obdélníčky.Namotat na kovové trubičky.Na plech,vyložený pečícím papírem, klást spojem dolů.Péct na 160-170°C cca10-15 minut.
Plnit krémem nebo šlehačkou a konce máčet v čokoládě.
Krém:- 200g másla
- 200g moučkového cukru
- 150g mletých ořechů
- rum na dochucení
Máslo společně s cukrem vyšlehat, přidat ořechy a rum.
|
ÚLE
|
-
180 g cukr moučka
-
125 g mletých piškotů
-
100 g másla
-
3 lžíce rumu
-
/ 2 lžíce kakaa na kakaové /
Ze surovin zpracovat masu, formičku na úle vysypat moučkovým cukrem, naplnit směsí, vařečkou udělat jamku, plnit náplní a přilepit lineckým kolečkem.
Linecká kolečka /viz.linecké těsto/
Plnka:
salko, rum, sušené mléko - vše dávám od oka / do bílých úlu přidám do plnky kakao/
|
HNÍZDEČKA KOKOSOVÁ
|
-
100 g cukr moučka
-
40 g másla
-
2 vařené žloutky /oddělím od bílku a uvařím v horké vodě podobně jako celá vejce/
-
6 lžic kokosu
-
rum na ochucení
-
kokos na obalení a čokoláda na ozdobení
Suroviny smíchat, nechat odpočinout. Udělat kuličky, obalit v kokosu,splasknout a doprostřed kapnout čokoládu.
|
DOUTNÍČKY
|
-
250 g mletých piškotů
-
250 g cukr moučka
-
250 g kandovaného ovoce,rozinky
-
70 g másla
-
šťáva a kůra z 1 citronu
-
rum do hustoty
-
čokoláda na polití
Zpracovat se surovin těsto, nechat odpočinout. Tvořit malé oválky,nechat ztuhnout a poté máčet v rozpuštěné čokoládě. Různě přizdobit.
|
KÁVOVÁ ZRNA
|
-
125 g mletých piškotů
-
140 g másla
-
100 g cukr moučka
-
100 g mletých ořechů
-
100 g nugátové čokolády /nastrouhané/
-
4 lžičky kakaa
-
2 lžičky mleté kávy
-
čokoláda na obalení
Ze všech surovin zpracovat těsto. Tvořit kávová zrna. Celá namáčet v rozpuštěné čokoládě.
|
RUMOVÉ KOULE
|
Zbytky cukroví /polámané a nepovedené…/,
mleté piškoty, mleté ořechy, zbytky krému, čokolády, rum,
kokos. Zpracovat těsto, dělat kuličky a obalit v kokosu.
|
MELOUNKY
|
/čerpáno – podle annaboros z fora Torty od mamy.sk/
1.Hmota:-
250 g másla
-
250g cukr moučka
-
200 g sušeného mléka
Vše smíchat dohromady a rozdělit na 2 díly.Jeden díl /asi 300g/ nechat bílý a druhý zabarvit na červeno.
Z červené hmoty udělat 10 koulí velikosti meruňky a dát na 10 minut do mrazáku. Bílou hmotu rozdělit na 10 dílu a oblepit lem červené kuličky.Zas nechat v mrazáku 10 minut.
2.Hmota:-
300 g mletých ořechů
-
300g moučkového cukru
-
1 bílek a zelená potravinářská barva
Přísady spojit dohromady, rozdělit na 10 dílu a oblepit bílou kouli.Obalit v cukr krupice a nechat v mrazáku 10 minut ztuhnout.
Nakonec každou kouli nakrájet na 8 dílu a rozpuštěnou čokoládou udělat zrníčka.
|
JANČINY PERNÍČKY
|
-
650 g hladké mouky
-
250 g cukr moučka
-
70 g sádla
-
120 g medu
-
2 g jedlé sody
-
4 vejce
-
3/4 balíčku perníkového koření
Zpracovat ze všech surovin těsto a nechat do druhého dne v lednici ,zabalené ve folii, uležet. Vyválet placku cca3-5 mm širokou, vykrajovat různé tvary a péct na plechu vyložený pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C cca3-5 minut.
Těsto v troubě dost nabude, proto na plechu klást víc odděleně.
Hotové perníčky potřít marmeládou a slepit k sobě.polít čokoládou, nebo zdobit bílkovou polevou. Perníčky není třeba skladovat aby změkly, dají se jíst okamžitě.
|
NUGÁTOVÉ KOSTKY
|
-
125 g piškot
-
125 g másla
-
125 g cukr moučka
-
2 lžíce rumu
-
1 lžička kakaa
Poleva:
- 2 malé čokolády Ledové kaštany
Všechny suroviny spojit dohromady, vyválet tenkou placku cca 1 cm.Polít roztopenými Ledovými kaštany.Nechat v lednici ztuhnout a poté krájet na kostky.
|
SUNARKOVÉ KOSTKY
|
-
250 g Sunarky nebo sušeného mléka
-
200 g másla
-
200 g cukr moučka
-
1 lžička kakaa
-
marmeláda
-
čokoláda na polití
Ze Sunarky, másla a moučkového cukru vypracovat těsto. Rozdělit na dva díly.Do jedné části přidat kakao, druhá část zůstáva bílá.
Tmavý díl hmoty / s kakaem/ rozválet, potřít marmeládou a přidat rozválenou světlou část hmoty. Polít čokoládou a ozdobit. Nechat ztuhnout v lednici a poté krájet na kostky.
Tip: aby se těsto dobře rozválelo a nelepilo se, je třeba ho dobře posypat moučkovým cukrem.
|
JEŽCI
|
těsto na kávová zrna /čerpáno z netu/:
- 250 g mletých piškotů
- 250 g mletých ořechů
- 150 g mletého cukru
- 250 g másla
- 2 lžíce mleté kávy
- kakao do barvy
Ze surovin zadělat těsto. Plnka:
- 150 g jemně mletého kokosu
- 150 g cukr moučka
- 50 g rozpuštěného ztuženého tuku /omega/
- 1 lžíce rumu
Vše dohromady smíchat.
- tmavá a světlá čokoláda na vaření
- čokoládové zrní na ozdobu
- sladká barevná slunečnice na ozdobu
- cukrová poleva/červená, zelená a žlutá / na ozdobu
Zadělat z tmavého těsta placičku, naplnit kokosovou plnkou, zformovat do tvaru ježka / slzičky/.
Nechat ztuhnout v lednici.Jeden konec máčet v tmavé čokoládě a hned zdobit čokoládovou rýží a
barevnou slunečnicí. Nechat tmavou čokoládu pořádně ztvrdnout a zbytek ježka máčet v bílé čokoládě.
Nechat zatvrdnout a dozdobit očička, čumáček a pusinku barevnou cukrovou polevou.
|
HŘÍBKY podle Anaboros
/čerpáno z netu ze stránek dorty od mamy/
|
- 150 g cukr krystal
- 1 dcl vody
- 150 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 150 g sušeného mléka
- 250 g jemně mletého kokosu
- linecké kolečka
- kakao na dobarvení
- zelený kokos na dobarvení
- potravinářské aroma /citronové, rumové…/
150 g cukr krystal povařit s 1 dcl vody, nechat vychladnout.Přidat sušené mléko, kokos ,
vanilkový cukr a aroma.Zadělat těsto.Pokud bude řídké přidat cukr, pokud husté přidat opatrně vodu.
Tvarovat hříbky, dát na linecké kolečko; není třeba ničím lepit, přilepí se k lineckému kolečku
hmota sama.Spodek máčet v barevném kokosu /pokud nechytá kokos – mírně potřít spodek hříbku vodou/
a kloboučky máčet v kakau.
|
ČAJOVÉ TYČINKY
/čerpáno z netu ze stránek Pečení kvalitně/
|
- 300 g polohrubé mouky
- 200g másla /hery/
- 150 g strouhaných mandlí
- 2 vejce
- 100 g cukr moučka
- trochu strouhané kůry
- 2 hřebíčky
- čokoláda na vaření na dozdobení
Ze surovin vypracovat těsto, nechat v chladu odpočinout.
Vyšulat hada a tvarovat do uzlů. Péct na 180°C dorůžova.Konce máčet v čokoládě na vaření.
|
KOŠÍČKY S OZDOBOU
|
- linecké košíčky
- ořechová náplň
- hnědá čokoláda na vaření
- kokos
- ozdoby z falešného marcipánu
Linecké košíčky naplnit ořechovou náplní, zalít čokoládou na vaření, posypat kokosem
a dozdobit uchem a kytičkami s lístky.
|
ŠLEHAČKOVÉ KOŠÍČKY
|
- linecké košíčky
- šlehačka na náplň
- bílá čokoláda na polití
- kytičky a lístečky z falešného marcipánu
- cukrová poleva na dozdobení
Linecké košíčky naplnit tuhou šlehačkou, zalít čokoládou a dozdobit.
|
LINECKÉ KOŠÍČKY S NUTELOU A MARMELÁDOU
|
košíčky z lineckého těsta plněné nutelou a marmeládou
zalité čokoládou a zdobené barevným posypem.
|
OŘECHY ZE DVOU TĚST
|
- těsto na ořechy
- kokosové těsto
- nutela
- lískové oříšky
Upéct ořechy z ořechového a kokosového těsta, naplnit nutelou a dovnitř dát lískový oříšek.
|
MOTÝLCI
|
linecký lísteček potřený marmeládou,politý čokoládou
a ozdobený šlehačkou a motýlkem z lineckého těsta.
|
OŘECHOVÉ PLACIČKY
/čerpáno z netu ze stránek Pečení kvalitně/
|
- 130 g hladké mouky
- 100 g cukr moučka
- 100 g cukr moučka
- 150 g másla
- 150 g mletých ořechů
- 2 žloutky
- trochu mleté skořice a citronová kůra
- na polití tmavá čokoláda a světlá jogurtová poleva
Ze surovin vypracovat těsto, vyválet a vykrajovat kolečka.Na plechu
vidličkou zmáčknout /udělají se rýhy/. Péct na pečícím papíře na 180 °C do růžova.
Vychladnuté polít tmavou a potom světlou polevou.
|
KOŠÍČKY S NUTELOU
|
- čoláda na vaření
- nutela
- rozinky máčené v rumu
- bílá jogurtová poleva na ozdobení
- papírové košíčky
Na dno a do stran papírových košíčky nalít tmavou čokoládu, nechat chvilku ztuhnout,
přidat 1-2 rozinky máčené v rumu a trošku nutely.Zalít hnědou čokoládou a po ztvrdnutí dozdobit
jogurtovou polevou.
|
OPLATKOVÉ KOSTKY
|
- dortové oplatky
- griliážová náplň /viz náplň u knížek/
- bílá a hnědá čokoláda na polití
Oplatky naplnit ve 2 patrech griliážovou náplní, nechat do druhého dne zatížené odpočinout
v lednici. Na druhý den krájet na kostky a máčet v čokoládě – bílé a hnědé. Párátkem napříč
jinou barvou táhnout čáry a polostvrdnuté štětcem dotupovat.
|
KNÍŽKY
griliážová náplň: /čerpáno z netu ze stránek Pečení kvalitně/
|
- 250 g cukr krystal
- 1 stela / hera/
- 1 salko
- 250g mletých ořechů
Cukr krystal rozpustit na karamel, přidat stelu /heru/.Až se rozpustí přidat salko a
7-10 minut na mírnem ohni povařit, dat mleté ořechy a eště asi 3 minuty provařit.
Vlažnou náplň natřít na oplatky, zatížit a dát do lednice. Na druhý den krájet.Ozdobit falešnou
hmotou, číslice vykrajovat white icingem.
|
ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY
|
- krém
- marcipán
- punčovina
- čokoláda na obalení
Ztuhnutý libovolný krém obalit marcipánem. Po ztuhnutí zabalit
do punčoviny a nakonec máčet v čokoládě a dozdobit.
|
ČOKOLÁDOVÉ JAZÝČKY
/čerpáno Knihovnička receptů/
|
- 400 g hladké mouky
- 120 g cukr moučka
- 300 g másla
- 30 g kakaa
- čokoládová náplň
- bílá a hnědá čokoláda na ozdobu
Zadělat těsto, nechat v chladu odpočinout.Formičkou vykrajovat jazýčky a péct na pečícím papíře na 170°C cca 4-5 minut.
Plnit vychladnuté čokoládovou plnkou a zdobit čokoládou.
|
MAKOVÉ STROMEČKY
/inspirace Knihovnička receptů/
|
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukr moučka
- 50 g mletého máku
- 1 karamelový pudink
- 200 g másla
- 3 žloutky
- 1 lžíce mléka
- špetka mleté skořice a soli
Zadělat těsto, nechat odležet v lednici.Vyválet a vykrájet stromečky. Péct na pečícím papíře na 180°C než kraje zrůžoví.
Plnit meruňkovou marmeládou a zdobit čokoládou a zdobením.
|
PLNĚNÉ LINECKÉ
/čerpáno z netu/
|
linecké:
- 500 g hladká mouka
- 300 g másla
- 200 g cukr moučka
- 2 žloutky a 1 vejce
- citronová kůra a šťáva z citronu
Zadělat těsto, nechat odpočinout,vykrajovat tvary a na pečícím papíře péct na 180°C než jkraje mírně zrůžoví.
Vychladnuté plnit náplní:
- 500 g cukr moučka
- 1 polévkové lžíce kakaa
- 4 lžičky sušeného mléka
- 60 g ml.ořechů
- 70 g másla
- rum dle chuti
- čokoláda ozdůbky na dozdobení
Zadělat těsto a vykrajovat sejné tvary jako linecké.Dát na linecké.
Máčet v čokoládě a dozdobit.
|
KOKOSOVÉ ROHLÍČKY
|
- 300 g hladké mouky
- 100 g mletého kokosu
- 150 g cukr moučka
- 1 žloutek
- 200 g hery
- čokoláda na ozdobu.
Zadělat těsto, plnit do formiček a péct na 180°C než kraje trochu zrůžoví.
Vychladnuté máčet konce v čokoládě.
|
PLNĚNÁ ČOKOLÁDA
|
- tmavá,bílá a jahodová poleva
- marcipán
Formu na čokoládu /srdíčka / části plnit čokoládou,
Nechat ztuhnout,plnit kouskem marcipánu a zalít čokoládou.
Nechat pořádně ztuhnout,nejlépe na chvilku v mrazáku, vyklopit a dozdobit.
|
CHILLI TYČINKY
|
- 200 g hladké mouky
- 75 g cukr krupice 100 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 vejce
- půl lžičky chilli
- špetka soli
- čokoláda a kokos na ozdobení
Zadělat těsto,nechat odpočinout.Na papírem vyloženém plechu tvarovat tyčinky.Péct na 180°C cca 10-15 minut.
Vychladnuté máčet v čokoládě a kokosu.
|
PLNĚNÉ OŘECHY 2
|
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g cukr moučka
- 200g másla
- 50 g mletých ořechů
Náplň:
- 200 g cukr moučka
- 200 g másla
- 100-150 g mletých ořechů
- rum dle chuti
- čokoláda, obarvený kokos
Těsto zadělat, dat odpočinout do chladu.Plnit formičky a péct na 180 °C do růžová.
Vychladnuté plnit plnkou.Konce máčet v čokoládě a na zeleno obarveném kokosu.
|
Směs
|
|