DOTAZY









LINECKÉ

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hery
  • 100 g cukr moučka
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané citr.kůry
 Ze surovin zpracovat těsto, nechat uležet v lednici.Vyválet a vykrajovat cukroví.Péct na 180°C.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g hery
  • 20 g cukr moučka
  • 1 žloutek
  • 50 g mletých ořechů
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení
 Ze všech surovin zpracovat těsto, nechat uležet. Tvořit rohlíčky a ty péct na 180°C.Upečené obalit v moučkovým cukru s vanilkovým cukrem.

MOCCA OVÁLKY

  • 300 g hladké mouky
  • 170 g hery
  • 80 g cukr moučka
  • 1 žloutek
  • 1 necelá lžička mleté kávy
 Plnka: máslo smíchané s moučkovým cukrem,ochucené mletou kávou. Kávová čokoláda: rozpuštěná bílá čokoláda s přidáním mleté kávy. Ze surovin zpracovat těsto a nechat uležet. Rozválet a vykrajovat oválky. Péct na 180°C. Slepovat krémem, polít kávovou čokoládou.

ČOKOLÁDOVÉ cukroví s nutelou

  • 300 g hladké mouky
  • 190 g hery
  • 80 g cukr moučka
  • 1 žloutek
  • 100 g čokolády na vaření
  • nutela na plnění
 Zpracovat těsto,nechat uležet v lednici. Vykrajovat /hvězdičky,kolečka…/. Péct na 180°C. Slepovat nutelou a polít rozpuštěnou čokoládou.

PLNĚNÉ OŘECHY

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hery
  • 150 g cukr moučka
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 potlučené hřebíčky
  • 2 vejce
  • půl prášku do pečiva
  • strouhaná citr.kůra /půl lžičky/
  • špetka mleté skořice
  • ořechový krém /viz recept/
  • čokoláda a kokos na obalení
 Ze surovin zpracovat těsto, nechat uležet. Rozdělit na kousky a plnit nimi formičky na ořechy. Péct na 150-160°C. Upečené vyklopit a plnit ořechovým krémem. Konce máčet v čokoládě a kokosu.

OŘECHY MALÉ s kakaem

 Stejný recept jako na těsto na PLNĚNÉ OŘECHY. Plnit do malinkých formiček na ořechy. Slepit nutelou a obalit v kakau.

HŘÍBEČKY

Linecké těsto – viz recept na linecké.
    Kokosové těsto:
  • 200 g másla /hery/
  • 120 g cukr moučka
  • 100 g jemně mletého kokosu
  • 250 g hladké mouky
  • marmeláda na slepení, čokoláda a kokos na dozdobení
 Ze surovin spracovat těsta. Nechat odpočinout. Vykrajovat hříbečky – z každého těsta aby šli párem k sobě. Péct na 180°C. Slepovat marmeládou. Linecký hříbeček vespodu – marmeláda – kokosový hříbeček navrch. Konce máčet v rozpuštěné čokoládě a zdobit kokosem.

JATELINKY

  • 85 g mletých vlašských ořechů
  • 85 g mletých lískových ořechů
  • 125 g cukr krupice
  • 1 vejce
  • lískové oříšky na zdobení
 Ze surovin zpracovat těsto. Nechat odpočinout v lednici. Dělat malé kuličky, 3 dát k sobě a do středu lískový oříšek. Péct na 120°C – spíše sušit.

KOŠÍČKY s ořechovou plnkou

Linecké těsto na košíčky – viz.rec.linecké
    Plnka:
  • 100 g másla
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g cukr moučka
  • 60 ml rumu
 Máslo ušlehat do pěny s cukrem,přidat ořechy a rum. Pnkou plnit košíčky, ty pak namáčet v čokoládě a zdobit lískovým oříškem.

MEDOVÁ OUŠKA

  • 170 g hladké mouky
  • 140 g cukr moučka
  • 40 g medu
  • 1 vejce
  • čtvrt lžičky sody
 Zpracovat těsto,nechat uležet v lednici. Na tenko vyválet a vykrajovat kolečka. Péct, na plech vyložený peč.papírem, na cca 180°C. Ještě teplé stáčet na vařečku. Protože se musí po upečení rychle stáčet – aby nepopraskala – dát na plech po 5-6 koleček. Konce namáčet v rozpuštěné čokoládě a plnit vaječným krémem s mascarpone – viz: Krém mascarpone

PUSINKY

/čerpáno z časopisu "Chuťovka"/
  • 100 g bílků
  • 150 g cukr krupice
  • 50 g cukr moučka
  • 1 lžíce citr.šťávy
 Bílky s polovinou krup.cukru ušlehat v horké lázni do rouzpuštění cukru. Mísu vyndat, přidat citr.šťávu a šlehat na nejvyšší rychlost, postupně přidat po lžících zbylý cukr. Vyšlehat pevný sníh. Nakonec zlehka vmíchat moučkový cukr. Na plech – vyložený peč.papírem – stříkat ozdobnou trubičkou pusinky. Péct na 120°C cca 50 minut. Poté troubu vypnout a nechat doschnout asi 1 hod. Konce pusinek máčet v rozpuštěné čokoládě nebo nechat bílé.

ČERNÉ TRUBIČKY

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g mletého cukru
  • 180 g másla
  • 70 g mletých ořechů
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce kakaa
 Ze surovin zpracovat těsto, nechat uležet v lednici,rozválet a krájet obdélníčky.Namotat na kovové trubičky.Na plech,vyložený pečícím papírem, klást spojem dolů.Péct na 160-170°C cca10-15 minut. Plnit krémem nebo šlehačkou a konce máčet v čokoládě.
    Krém:
  • 200g másla
  • 200g moučkového cukru
  • 150g mletých ořechů
  • rum na dochucení
 Máslo společně s cukrem vyšlehat, přidat ořechy a rum.

ÚLE

  • 180 g cukr moučka
  • 125 g mletých piškotů
  • 100 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • / 2 lžíce kakaa na kakaové /
 Ze surovin zpracovat masu, formičku na úle vysypat moučkovým cukrem, naplnit směsí, vařečkou udělat jamku, plnit náplní a přilepit lineckým kolečkem.
Linecká kolečka /viz.linecké těsto/
Plnka: salko, rum, sušené mléko - vše dávám od oka / do bílých úlu přidám do plnky kakao/

HNÍZDEČKA KOKOSOVÁ

  • 100 g cukr moučka
  • 40 g másla
  • 2 vařené žloutky /oddělím od bílku a uvařím v horké vodě podobně jako celá vejce/
  • 6 lžic kokosu
  • rum na ochucení
  • kokos na obalení a čokoláda na ozdobení
 Suroviny smíchat, nechat odpočinout. Udělat kuličky, obalit v kokosu,splasknout a doprostřed kapnout čokoládu.

DOUTNÍČKY

  • 250 g mletých piškotů
  • 250 g cukr moučka
  • 250 g kandovaného ovoce,rozinky
  • 70 g másla
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • rum do hustoty
  • čokoláda na polití
 Zpracovat se surovin těsto, nechat odpočinout. Tvořit malé oválky,nechat ztuhnout a poté máčet v rozpuštěné čokoládě. Různě přizdobit.

KÁVOVÁ ZRNA

  • 125 g mletých piškotů
  • 140 g másla
  • 100 g cukr moučka
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g nugátové čokolády /nastrouhané/
  • 4 lžičky kakaa
  • 2 lžičky mleté kávy
  • čokoláda na obalení
 Ze všech surovin zpracovat těsto. Tvořit kávová zrna. Celá namáčet v rozpuštěné čokoládě.

RUMOVÉ KOULE

 Zbytky cukroví /polámané a nepovedené…/, mleté piškoty, mleté ořechy, zbytky krému, čokolády, rum, kokos. Zpracovat těsto, dělat kuličky a obalit v kokosu.

MELOUNKY

/čerpáno – podle annaboros z fora Torty od mamy.sk/
    1.Hmota:
  • 250 g másla
  • 250g cukr moučka
  • 200 g sušeného mléka
 Vše smíchat dohromady a rozdělit na 2 díly.Jeden díl /asi 300g/ nechat bílý a druhý zabarvit na červeno. Z červené hmoty udělat 10 koulí velikosti meruňky a dát na 10 minut do mrazáku. Bílou hmotu rozdělit na 10 dílu a oblepit lem červené kuličky.Zas nechat v mrazáku 10 minut.
    2.Hmota:
  • 300 g mletých ořechů
  • 300g moučkového cukru
  • 1 bílek a zelená potravinářská barva
 Přísady spojit dohromady, rozdělit na 10 dílu a oblepit bílou kouli.Obalit v cukr krupice a nechat v mrazáku 10 minut ztuhnout.
Nakonec každou kouli nakrájet na 8 dílu a rozpuštěnou čokoládou udělat zrníčka.

JANČINY PERNÍČKY

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g cukr moučka
  • 70 g sádla
  • 120 g medu
  • 2 g jedlé sody
  • 4 vejce
  • 3/4 balíčku perníkového koření
 Zpracovat ze všech surovin těsto a nechat do druhého dne v lednici ,zabalené ve folii, uležet. Vyválet placku cca3-5 mm širokou, vykrajovat různé tvary a péct na plechu vyložený pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C cca3-5 minut. Těsto v troubě dost nabude, proto na plechu klást víc odděleně. Hotové perníčky potřít marmeládou a slepit k sobě.polít čokoládou, nebo zdobit bílkovou polevou.
Perníčky není třeba skladovat aby změkly, dají se jíst okamžitě.

NUGÁTOVÉ KOSTKY

  • 125 g piškot
  • 125 g másla
  • 125 g cukr moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička kakaa
    Poleva:
  • 2 malé čokolády Ledové kaštany
 Všechny suroviny spojit dohromady, vyválet tenkou placku cca 1 cm.Polít roztopenými Ledovými kaštany.Nechat v lednici ztuhnout a poté krájet na kostky.

SUNARKOVÉ KOSTKY

  • 250 g Sunarky nebo sušeného mléka
  • 200 g másla
  • 200 g cukr moučka
  • 1 lžička kakaa
  • marmeláda
  • čokoláda na polití
 Ze Sunarky, másla a moučkového cukru vypracovat těsto. Rozdělit na dva díly.Do jedné části přidat kakao, druhá část zůstáva bílá. Tmavý díl hmoty / s kakaem/ rozválet, potřít marmeládou a přidat rozválenou světlou část hmoty. Polít čokoládou a ozdobit. Nechat ztuhnout v lednici a poté krájet na kostky. Tip: aby se těsto dobře rozválelo a nelepilo se, je třeba ho dobře posypat moučkovým cukrem.

JEŽCI

těsto na kávová zrna /čerpáno z netu/:
  • 250 g mletých piškotů
  • 250 g mletých ořechů
  • 150 g mletého cukru
  • 250 g másla
  • 2 lžíce mleté kávy
  • kakao do barvy
Ze surovin zadělat těsto.
 Plnka:
  • 150 g jemně mletého kokosu
  • 150 g cukr moučka
  • 50 g rozpuštěného ztuženého tuku /omega/
  • 1 lžíce rumu
 Vše dohromady smíchat.
  • tmavá a světlá čokoláda na vaření
  • čokoládové zrní na ozdobu
  • sladká barevná slunečnice na ozdobu
  • cukrová poleva/červená, zelená a žlutá / na ozdobu
 Zadělat z tmavého těsta placičku, naplnit kokosovou plnkou, zformovat do tvaru ježka / slzičky/. Nechat ztuhnout v lednici.Jeden konec máčet v tmavé čokoládě a hned zdobit čokoládovou rýží a barevnou slunečnicí. Nechat tmavou čokoládu pořádně ztvrdnout a zbytek ježka máčet v bílé čokoládě. Nechat zatvrdnout a dozdobit očička, čumáček a pusinku barevnou cukrovou polevou.

HŘÍBKY podle Anaboros


/čerpáno z netu ze stránek dorty od mamy/
  • 150 g cukr krystal
  • 1 dcl vody
  • 150 g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g sušeného mléka
  • 250 g jemně mletého kokosu
  • linecké kolečka
  • kakao na dobarvení
  • zelený kokos na dobarvení
  • potravinářské aroma /citronové, rumové…/
 150 g cukr krystal povařit s 1 dcl vody, nechat vychladnout.Přidat sušené mléko, kokos , vanilkový cukr a aroma.Zadělat těsto.Pokud bude řídké přidat cukr, pokud husté přidat opatrně vodu. Tvarovat hříbky, dát na linecké kolečko; není třeba ničím lepit, přilepí se k lineckému kolečku hmota sama.Spodek máčet v barevném kokosu /pokud nechytá kokos – mírně potřít spodek hříbku vodou/ a kloboučky máčet v kakau.

ČAJOVÉ TYČINKY


/čerpáno z netu ze stránek Pečení kvalitně/
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200g másla /hery/
  • 150 g strouhaných mandlí
  • 2 vejce
  • 100 g cukr moučka
  • trochu strouhané kůry
  • 2 hřebíčky
  • čokoláda na vaření na dozdobení
 Ze surovin vypracovat těsto, nechat v chladu odpočinout. Vyšulat hada a tvarovat do uzlů. Péct na 180°C dorůžova.Konce máčet v čokoládě na vaření.

KOŠÍČKY S OZDOBOU

  • linecké košíčky
  • ořechová náplň
  • hnědá čokoláda na vaření
  • kokos
  • ozdoby z falešného marcipánu
 Linecké košíčky naplnit ořechovou náplní, zalít čokoládou na vaření, posypat kokosem a dozdobit uchem a kytičkami s lístky.

ŠLEHAČKOVÉ KOŠÍČKY

  • linecké košíčky
  • šlehačka na náplň
  • bílá čokoláda na polití
  • kytičky a lístečky z falešného marcipánu
  • cukrová poleva na dozdobení
 Linecké košíčky naplnit tuhou šlehačkou, zalít čokoládou a dozdobit.

LINECKÉ KOŠÍČKY S NUTELOU A MARMELÁDOU

 košíčky z lineckého těsta plněné nutelou a marmeládou zalité čokoládou a zdobené barevným posypem.

OŘECHY ZE DVOU TĚST

  • těsto na ořechy
  • kokosové těsto
  • nutela
  • lískové oříšky
 Upéct ořechy z ořechového a kokosového těsta, naplnit nutelou a dovnitř dát lískový oříšek.

MOTÝLCI

 linecký lísteček potřený marmeládou,politý čokoládou a ozdobený šlehačkou a motýlkem z lineckého těsta.

OŘECHOVÉ PLACIČKY


/čerpáno z netu ze stránek Pečení kvalitně/
  • 130 g hladké mouky
  • 100 g cukr moučka
  • 100 g cukr moučka
  • 150 g másla
  • 150 g mletých ořechů
  • 2 žloutky
  • trochu mleté skořice a citronová kůra
  • na polití tmavá čokoláda a světlá jogurtová poleva
 Ze surovin vypracovat těsto, vyválet a vykrajovat kolečka.Na plechu vidličkou zmáčknout /udělají se rýhy/. Péct na pečícím papíře na 180 °C do růžova. Vychladnuté polít tmavou a potom světlou polevou.

KOŠÍČKY S NUTELOU

  • čoláda na vaření
  • nutela
  • rozinky máčené v rumu
  • bílá jogurtová poleva na ozdobení
  • papírové košíčky
 Na dno a do stran papírových košíčky nalít tmavou čokoládu, nechat chvilku ztuhnout, přidat 1-2 rozinky máčené v rumu a trošku nutely.Zalít hnědou čokoládou a po ztvrdnutí dozdobit jogurtovou polevou.

OPLATKOVÉ KOSTKY



  • dortové oplatky
  • griliážová náplň /viz náplň u knížek/
  • bílá a hnědá čokoláda na polití
 Oplatky naplnit ve 2 patrech griliážovou náplní, nechat do druhého dne zatížené odpočinout v lednici. Na druhý den krájet na kostky a máčet v čokoládě – bílé a hnědé. Párátkem napříč jinou barvou táhnout čáry a polostvrdnuté štětcem dotupovat.

KNÍŽKY


griliážová náplň: /čerpáno z netu ze stránek Pečení kvalitně/
  • 250 g cukr krystal
  • 1 stela / hera/
  • 1 salko
  • 250g mletých ořechů
 Cukr krystal rozpustit na karamel, přidat stelu /heru/.Až se rozpustí přidat salko a 7-10 minut na mírnem ohni povařit, dat mleté ořechy a eště asi 3 minuty provařit.
Vlažnou náplň natřít na oplatky, zatížit a dát do lednice. Na druhý den krájet.Ozdobit falešnou hmotou, číslice vykrajovat white icingem.

ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY

  • krém
  • marcipán
  • punčovina
  • čokoláda na obalení
 Ztuhnutý libovolný krém obalit marcipánem. Po ztuhnutí zabalit do punčoviny a nakonec máčet v čokoládě a dozdobit.

ČOKOLÁDOVÉ JAZÝČKY


/čerpáno Knihovnička receptů/
  • 400 g hladké mouky
  • 120 g cukr moučka
  • 300 g másla
  • 30 g kakaa
  • čokoládová náplň
  • bílá a hnědá čokoláda na ozdobu
 Zadělat těsto, nechat v chladu odpočinout.Formičkou vykrajovat jazýčky a péct na pečícím papíře na 170°C cca 4-5 minut. Plnit vychladnuté čokoládovou plnkou a zdobit čokoládou.

MAKOVÉ STROMEČKY


/inspirace Knihovnička receptů/
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukr moučka
  • 50 g mletého máku
  • 1 karamelový pudink
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce mléka
  • špetka mleté skořice a soli
 Zadělat těsto, nechat odležet v lednici.Vyválet a vykrájet stromečky. Péct na pečícím papíře na 180°C než kraje zrůžoví. Plnit meruňkovou marmeládou a zdobit čokoládou a zdobením.

PLNĚNÉ LINECKÉ


/čerpáno z netu/
linecké:
  • 500 g hladká mouka
  • 300 g másla
  • 200 g cukr moučka
  • 2 žloutky a 1 vejce
  • citronová kůra a šťáva z citronu
  Zadělat těsto, nechat odpočinout,vykrajovat tvary a na pečícím papíře péct na 180°C než jkraje mírně zrůžoví. Vychladnuté plnit náplní:
  • 500 g cukr moučka
  • 1 polévkové lžíce kakaa
  • 4 lžičky sušeného mléka
  • 60 g ml.ořechů
  • 70 g másla
  • rum dle chuti
  • čokoláda ozdůbky na dozdobení
 Zadělat těsto a vykrajovat sejné tvary jako linecké.Dát na linecké. Máčet v čokoládě a dozdobit.

KOKOSOVÉ ROHLÍČKY

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mletého kokosu
  • 150 g cukr moučka
  • 1 žloutek
  • 200 g hery
  • čokoláda na ozdobu.
 Zadělat těsto, plnit do formiček a péct na 180°C než kraje trochu zrůžoví. Vychladnuté máčet konce v čokoládě.

PLNĚNÁ ČOKOLÁDA

  • tmavá,bílá a jahodová poleva
  • marcipán
 Formu na čokoládu /srdíčka / části plnit čokoládou, Nechat ztuhnout,plnit kouskem marcipánu a zalít čokoládou. Nechat pořádně ztuhnout,nejlépe na chvilku v mrazáku, vyklopit a dozdobit.

CHILLI TYČINKY

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g cukr krupice 100 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • půl lžičky chilli
  • špetka soli
  • čokoláda a kokos na ozdobení
  Zadělat těsto,nechat odpočinout.Na papírem vyloženém plechu tvarovat tyčinky.Péct na 180°C cca 10-15 minut. Vychladnuté máčet v čokoládě a kokosu.

PLNĚNÉ OŘECHY 2

Těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g cukr moučka
  • 200g másla
  • 50 g mletých ořechů
Náplň:
  • 200 g cukr moučka
  • 200 g másla
  • 100-150 g mletých ořechů
  • rum dle chuti
  • čokoláda, obarvený kokos
 Těsto zadělat, dat odpočinout do chladu.Plnit formičky a péct na 180 °C do růžová. Vychladnuté plnit plnkou.Konce máčet v čokoládě a na zeleno obarveném kokosu.

Směs