DOTAZY

KYNUTÁ buchta /podle kamarádky Zdenky/



  • 600g polohrubé mouky
  • 350ml vlažného mléka
  • 40g droždí
  • 120g másla /Hera/
  • 4 žloutky
  • špetka soli
 Všechno smíchat dohromady /není třeba zvlášť zadělávat kvásek/. Těsto bude řidší,tak to má být..Nechat vykynout a rozdělit na 2 plechy.Na každé těsto dát jakoukoliv plnku – makovou,tvarohovou,ořechovou,povidlová,ovoce…/u nás vedou nahrubo nastrouhaná jablíčka/ a celé posypat drobenkou. Nechat péct na 180°C asi 15-20 minut. /dělám z poloviční dávky/  

BÁBOVKA s tvarohem


/čerpáno Knihovnička recepty/
  • 250g Hery
  • 250g měkkého tvarohu
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g cukr krupice
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • rozinky v rumu
  Heru utřít s cukrem,přidat vejce a tvaroh.Zvlášť smíchat mouku s práškem do pečiva,přidat sůl, strouhanou citr.kůru a rozinky.Obě hmoty spojit,znovu rozdělit na 2 poloviny,do jedné přidat kakao. Vlít do vymazané a moukou vysypané formy.Péct na 160°C asi 40minut.Po vychaldnutí posypat cukrem.  

ROLÁDA šlehačková


  • piškotová roláda ze 5 vajec
  • šlehačková náplň s jahodami
  • šlehačka na ozdobu
   

ROLÁDA čokoládová


  • piškotová roláda ze 5 vajec
  • čokoládová náplň s banány
  • čokoláda na polití
   

BROSKVOVÉ řezy


  • piškotový korpus z 5 vajec
  • puding ze 2 pudingů a 75ml mléka
  • želatina ze 2 sáčku
  • 1 velká konzerva půlených broskví
  • 3 zakysané smetany s 4 plátky plátkové želatiny
  • kakao na posypání a rum na pokapání piškotu
 Upečený a vychladlý piškot pokapat rumem, potřít pudingem. Na puding dát nakrájené broskve, zalít želatinou /červenou/. Po ztuhnutí potřít zakysanou smetanou se ztužovaček.Nakonec posypat kakaem.  

MUFINY čokoládové


  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g nalámané čokolády
Smíchat dohromady.
V další misce smíchat dohromady:
  • 1 vejce
  • 250g cukr moučka
  • 80 ml oleje
  • 250 ml smetany
 Tuto směs přidat do první směsy, promíchat a plnit vymazanou a moukou vysypanou formu na mufiny. Péct na 180°C dozlatova .Vychladlé posypat moučkovým cukrem.  

ŠVESTKOVÉ mufiny


  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g hladké mouky
  • 100 g cukr krupice
  • 3 vajíčka
  • špetka prášku do pečiva
  • citrónová kůra
  • švestky
  • zakysaná smetana a kakao na ozdobu
 Vajíčka vyšlehat dohromady s cukrem, přidat citrónovou kůru z poloviny citronu a pomalu přimíchat mouku s práškem do pečiva. Do formy na mufiny dát těsto do poloviny formy, naklást švestky nakrájené na kostky a přikrýt do tří čtvrtin formy zbytkem těsta.Péct na 180°C dorůžova. Vychladnuté ozdobit zakysanou smetanou a posypat kakaem.  

PLNĚNÉ ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY


  • čokoláda na vaření
  • velké papírové košíčky
  • rozinky naložené v rumu
náplň:/ množství surovin podle oka tak aby se náplní dobře plnily košíčky rozdrobené zbytky piškotového korpusu /mleté piškoty/
  • vyšlehaná rostlinná šlehačka
  • mleté ořechy
  • rum /nešetřit/
 Vychlazenou vyšlehanou šlehačku spojit s rozdrobeným korpusem,trochou mletých ořechů a rumem.Zadělat masu /tím že tam je šlehačka, je to takové nadýchané/ aby nebyla ani moc hustá ani moc řídká.

 Papírové košíčky vymazat roztopenou vlažnou čokoládou, nechat v pokojové teplotě ztvrdnout, na dno přidat rozinky v rumu a naplnit náplní. Zalít čokoládou, trochu nechat zatuhnout a zdobit /oplatkou, čokoládovými ozdobami, bílou čokoládou…./ Nechat v lednici zatuhnout, před podáváním papírový košíček opatrně sundat.  

BROSKVIČKY


/množství 25 broskviček/
 
  • piškotové těsto ze 4 vajec /viz http://dortiky-reny.ic.cz/korpus.html…/
  • krém z ledových kaštanů
  • šťáva z broskvového kompotu – část zabarvena na žluto a část zabarvena na čeveno hrubý cukr krystal na obalení
  • lístečky a stopky z mléčného marcipánu
KRÉM z ledových kaštanů:
  • 30g másla
  • 30g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 80 g cukr moučka
  • 1 máslo
  • 2 malé ledové kaštany
 Z mouky a másla zadělat jíšku, přidat mléko a vařit do zhustnutí. Máslo s cukrem vyšlehat do pěny, přidat vychladnutou kaši, prošlehat a po pramínku během šlehání přidat v mikrovlnce rozpuštěné ledové kaštany.Pořádně vyšlehat.  Zadělat piškotové těsto, nalít do vymazaných polokoulí a péct na 180°c do růžová.Vyklopit, nechat vychladnout,trošku vybrat vnitřek a plnit krémem.Štětečkem nejdřív natřít žlutou šťávou z broskví a eště potřít červenou šťávou.Obalit v cukru a dozdobit lístkem stopkou.  

MARTINOVSKÉ rohlíčky


/ čerpáno z receptů Hery/
Těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce, 1 bílek
  • 250 g hery
  • 20 g cukr krupice
  • 100 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • špetka soli
  • 1 žloutek na potření
Náplň:
  • 100 g lískových oříšků
  • 20 g sušeného mléka
  • 50 g cukr krupice
  • 50 g strouhaných piškotů
  • 150 ml vody
 Droždí smíchat s cukrem, vlažným mlékem a nechat vzejít kvásek. Mouku prosít se špetkou soli, smíchat s vejcem, kváskem a rozpuštěnou vlažnou Herou.Vypracovat v tužší těsto. Nechat v ledničce 30 minut odpočinout. Těsto rozdělit na čtyři díly a každý rozválet na kulatý plát.Nechat na vále přikryté utěrkou. Rozválené pláty rozkrájet na 8 dílků a na kraj každého dílku dát lžíci náplně.Stočit do rohlíčků a dát na plech. Potřít rozšlehaným žloutkem a nechat v chladu 15 minut odležet. Péct v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení nechat vychladnout

Náplň:
 Vodu smíchat se sušeným mlékem a cukrem a přivést k varu. Přidat pomleté oříšky, povařit asi 2 minuty, nechat vychladnout a zamíchat nastrouhané piškoty.

BÁBOVKA se šlehačkou



Těsto:
  • 280 g polohrubé mouky
  • 210 g cukr krupice
  • 4 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml šlehačky
  • citrónová kůra s celého citronu
  • hrst rozinek
  • hrst nastrouhaných ořechů
  • na vymazání formy : olej a dětskou krupičku
 Mouku, cukr, prášek do pečiva promíchat. Přidat celá vejce, šlehačku, rozinky, ořechy a promíchat. Vlít do olejem a dětskou krupičkou vymazané formy. Péct v troubě na 150°C asi 40 minut. /troubu nepředehřívat!!!!/ Po vychladnutí bábovku posypat moučkovým cukrem.

KARDINÁLOVY ŘEZY


Těsto:
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g cukr moučka
  • 40 g hladké mouky
  • 3 bílky
  • 100 g cukr moučka
  • pečící papír
  • cukr moučka na posypání
Náplň:
  • 250 ml šlehačky 33%
  • 2 plátky želatiny Dr.Qetker
  • 3 lžíce vody
  • 4 lžíce rybízové marmelády
  • vanilkový cukr s moučkovým cukrem na posypání
1.těsto:
 1 vejce a 2 žloutky společně s cukrem vyšlehat do husté pěny, přidat mouku a promíchat.Naplnit tím sáček se širší zdobící trubičkou.

2.těsto:
 3 bílky s 100 g cukru vyšlehat na tuhý sníh.Naplnit druhý sáček se širší trubičkou. Na polovinu plechu30x40cm, vyložený pečícím papírem , nastříkat ze sněhové hmoty o hrubce 1a1/2cm široké 3 pruhy, mezi nimi nechat mezeru 1/2cm. Do těchto mezer nastříkat druhou piškotovou hmotu.Nechat mezeru asi 10cm a opakovat na druhé polovině plechu totéž.Nakonec posypat zlehka moučkovým cukrem Péct ve vyhřáté kolíkem pootevřené troubě na 180°C asi 20 minut. Po vytažení na druhý papír posypaný cukrem přenést pásy, nechat vychladnout. Na rovnou část dát polovinu marmelády, potřít náplní. Na druhou rovnou část pruhu nanést druhou polovinu marmelády.A položit na první pruh. Posypat moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem. Nechat v lednici ztuhnout.

Náplň:
 V kastrůlku 2 plátky želatiny zalít 3 lžícemi vody a nechat 10 minut nabobtnat. Pak dát na sporák a jen nechat na mírném plameni nechat rozpustit. Stáhnout z plotny a vmíchat 1 lžíci šlehačky, a hned vlít do šlehačky a rychle promíchat.

ŘEZY Pavlova

/čerpáno : Knihovnička receptů/
Těsto:
  • 4 bílky
  • 220g cukr moučka
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky solamylu
  • 300ml 33% šlehačky
  • 1 ztužovač do šlehačky
  • ovoce, čokoláda
 Bílky vyšlehat dotuha a po lžících přidat cukr.Pěna musí být dobře tuhá. Nakonec přikápnout ocet a vmíchat solamyl a pošlehat. Na plech vyložený pečícím papírem nanést vrstvu asi 4-5 cm vysokou. Péct ve vyhřáté troubě na 170°C asi 20 minut a pak teplotu stáhnout na 70°C.Dosušit zvolna eště asi 30 minut.Na povrchu se vytvoří zlatavá krusta.Hmota při pečení nabude a není na závadu pokud popraská a po vyjmutí klesne. Po vytažení nechat zchladnout , rozkrojit na dvě části. Jednu část naplnit šlehačkou a přikrýt druhou části.Nakonec šlehačkou nazdobit a ozdobit ovocem a čokoládou.

 Šlehačka: do šlehačky přidat ztužovač a vyšlehat.

ŘEZY se zakysanou smetanou a šlehačkou


Těsto:
  • piškotový korpus ze 4 vajec
  • 1 šlehačka 40%
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 pláty plátkové želatiny
  • marmeláda
  • na ozdobu kandované višně a plátky čokolády
 Upéct piškotové těsto, nechat vychladnout a rozdělit plát na 2 díly. Spodní díl potřít marmeládou, plnit šlehačkou se zakysanou smetanou.Přiklopit druhý plát. Ten natřít zbytkem šlehačky a dozdobit. Nechat vychladnout.
 náplň: podle návodu zadělat želatinu, do rozpuštěné přidat zakysanou smetanu a rychle vyšlehat.Přidat vyšlehanou s cukrem vyšlehanou šlehačku a jemně promíchat.

KRÉMEŠE


Těsto:
  • 1,5 bal.listového těsta
  • šlehačka
  • 0,5l pomeranč.Tanga
  • 2 vanilkové pudingy
  • 2 lžíce rumu
  • 150g másla
  • cukr dle chuti
  • vejce na potření
  • cukr moučka na posypání
 krém: uvařit klasický vanilkový puding akorát místo mléka dát zadělaný nápoj Tang.Přidat rum na ochucení a zašlehat do másla.
  Šlehačka: šlehačku vyšlehat s cukrem / cukr podle chuti/.
 Listové těsto vyválet na tenké pláty a rozdělit na 6 pásu.Dát péct na pečícím papíře do vyhřáté trouby na 180°C asi 15-20 minut než těsto zezlátne.Vytáhnout , sloupnout papír a nechat vychladnout. První pás potřít krémem.Přiložit druhý pás,ten potřít krémem a vyšlehanou šlehačkou.Nakonec dát třetí pás.Nakrájet na obdélníčky a posypat moučkovým cukrem.

ROLÁDA bez mouky


Těsto:
  • 5 vajec
  • 120 g cukr krupice
  • 60 g kakaa
  • 20 g jemně mletých lískových oříšku
Náplň:
  • 400 ml rostlinná šlehačka 33%
  • 30 g cukr moučka
Papír na pečení
 Vejce a cukr ušlehat do husté pěny, poté přidat zlehka kakao smíchané s oříšky. Rozetřít rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a péct ve vyhřáté troubě na 150°C asi 10 minut, Upečený plát z plechu vyjmout a nechat vychladnout. Vychladnutý potřít ušlehanou šlehačkou s cukrem. Zatočit a nechat vychladnout v lednici.
  Při stáčení papír z rolády pomalu sundávat.

TVAROHOVÁ ŠTOLA


/čerpáno :receptář Dr.Oetker/
Těsto:
  • 370 g hladké mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 125 g cukr krupice
  • 1,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky , oříšky, kandované ovoce /dle chuti/
  • rozpuštěné máslo a moučkový cukr na posypání
 Mouku smíchat s kypřicím práškem,přidat cukr,vanilkový cukr,rozpuštěné máslo,vejce a tvaroh. Šlehačem vše dobře propracovat. Přidat ovoce,rozinky… a ručně na posypaném válu do těsta zapracovat. Vytvarovat štolu: na pomoučeném vále vyválet placku cca 3 cm silnou,delší okraj složit k sobě tak, aby se ve středu dotýkali.Potom ještě podélnou stranou přehnout na polovinu. Dát na pekáč s pečícím papírem a péct v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Po vytáhnutí z trouby hned pomazat rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem.

PUNČOVÉ řezy

/Inspirace: Knihovnička recepty 8/2008/
Těsto:
  • 9 vajec
  • 270 g cukr krupice
  • 360 g hladké mouky
  • půl prášku do pečiva
  • rybízová marmeláda
  • rum
  • fondán na polití
červený sirup na namáčení :
  • 0,5 l jahodové šťávy
  • cukr moučka do dochucení
  • 3 lžíce rumu
  • červená potravinářská barva
žlutý sirup na naení
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • žlutá potravinářská barva
  •  Celá vejce s cukrem našlehat a přidat mouku s práškem do pečiva . Rozdělit na 3 díly a upéct na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180 °C do růžová.Péct asi 10 minut. Nechat vychládnout.
    • 0,5 l pomerančového džusu
    • cukr moučka do dochucení.
        Spodní piškot pokapat rumem a potřít marmeládou. Druhý díl piškotu nakrájet na kostky a postupně namáčet v červeném a žlutém sirupu a klást je vedle sebe, tak aby se barvy střídali. Zbytek sirupu polít na kostky. Třetí díl namazat spodní stranou marmelády a přiložit na barevný plát. Rukou zatlačit, na vrch položit pečící papír a celé zatížit 3 kg cukru nebo mouky…Nechat přes noc v lednici, aby piškot dobře nasákl.
        Na druhý den sejmout pečící papír a polít fondánovou polevou. Ja použila polevu kupovanou. Nechat ztuhnout a krájet.

    BÁBOVKA vídeňská



    /čerpáno : Knihovnička recepty/
    Těsto:
    • 250ml mléka
    • 150g másla
    • 150 g cukr krupice
    • 2 lžíce kakaa
    • 300 g polohrubé mouky
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 prášek do pečiva
    • 1 vejce
    • rozinky
    • čokoláda na polití
     Mléko, máslo,cukr a kakao svařit a nechat vychladnout.Potom přidat mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vejce.Přimíchat hrst rozinek namočených v rumu. Vlít do bábovkové formy vymazané a vysypané dětskou krupičkou nebo hrubou moukou. Vložit do studené trouby a zapnout až potom troubu na 150°C a péct asi 40 minut. Vychladnutou polít čokoládou a ozdobit.

    BÁBOVKA se zakysanou smetanou



    Těsto:
    • 4 vejce
    • 160 g cukr krupice
    • 156 g polohrubá mouka
    • 40 g kakao
    • 3 lžíce zakysané smetany
    • půl lžičky prášku do pečiva
    • hrst nadrobno nakrájeného kandovaného ovoce
    • čokoláda na polití
    • čokoládové zrní a drcené mandle na ozdobu
     Vejce s cukrem vyšlehat do pěny, přidat mouku s práškem do pečiva a s kakaem. Prošlehat. Nakonec dát kandované ovoce. Vlít do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy. Péct na 180°C cca 45 minut. Bábovku vyklopit, nechat vychladnout a polít čokoládou,ozdobit čokoládovým zrním a kousky mandlí.

    LASKONKY kokosové

    Těsto:
    • 180g bílků / ze 6 vajec/
    • 17 polévkových lžic /330 g / cukr krupice
    • 7 polévkových lžic / 100g / cukr moučka
    • 27 polévkových lžic /170g/ kokosu
    Krém:
     karamelový s rumem a oříšky čokoláda na polití
     Bílky vyšlehat na parou dotuha /asi 10 minut/, nechat zchladnout, lehce přimíchat kokos smíchaným s moučkovým cukrem. Plech mírně pomazat olejem, dát pečící papír a podle šablony nanést hmotu. Péct 10 minut na 100°C, poté troubu zmírnit na 80°C a dvířka trouby podložit vařečkou nebo dřevěným kolíkem a laskonky 15-20 minut dosušit. Že jsou laskonky hotové poznáme podle toho, že 1 vyjmeme a pokud to jde hladce, je upečeno. Necháme zchladnout a plníme plnkou, nakonec políváme čokoládou.
     /plech mažeme proto, aby nám při nadzvedání šablony papír neujížděl. Zabráníme zdeformování laskonek../

    VĚNEČKY z odpalovaného těsta

    Těsto:
    • 0,5 l vody
    • 180g másla
    • 300 g polohrubé mouky
    • 8 vajec
    • fondán na polití
    • pudingová náplň, šlehačka
     Vodu s máslem svařit, přidat polohrubou mouku.Míchat, až se hmota bude od hrnce odlepovat / bude to taková koule/ sundat z plotny. Nechat vychladnout a postupně přidat po jednom vejci, 8 vajec.Pořádně vyšlehat šlehačem. Masu dát do cukrářského sáčku se širší trubičkou a stříkat na plech,vyložený pečícím papírem, věnečky.Péct na 200°C. Vychladnuté věnečky rozkrojit a plnit puding.náplní a šlehačkou.Nakonec polít fondánem.
    Náplň:
    • 1 vanilkový puding
    • 250ml mléka
    • 2 lžíce rumu
    • 50 g cukr krupice
    • 1 vanilkový cukr
    • 80 g másla
     Uvařit puding z prášku a mléka.Vychladnuté přimíchat do vyšlehaného másla s cukrem a vanilk.cukrem.Vyšlehat, přidat na ochucení rum. šlehačka: 33% šlehačku vyšlehat
    Poleva:
    hotový kupovaný fondán nebo: 150g cukr moučka vymíchat společně s 2 lžícemi horkého mléka a 2 lžícemi rumu.

    ŠTAFETKY

    Těsto:
    • 330 g bílků /asi 10 bílku/
    • 230 g cukr moučkový
    • 90 g hladké mouky
    • 90 g mletých lískových ořechů
    • krém (viz krémy Krém do štafetek)
    • čokoláda na polití (rozpustit čokoládu ve vodní lázni s kouskem omegy)
     Z bílku a cukru vyšlehat tuhý sníh.Přidat mouku s ořechy, promíchat a rozdělit na 2 plechy vyložené pečícím papírem.Péct rychle na 220°C cca 6 minut. Po vytažení sloupnout papír a nechat vychladnout. Každý plát nakrájet na 4 pásy = 8 pásu. Na 6 z nich rozdělit krém, poskládat na sebe 3 namazané pásy / krémem nahoru/.Nakonec nepomazaný pás. Na několik hodin, nejlépe přes noc, dát do lednice ztuhnout. Ztuhlé nakrájet na pásy asi 3 cm a namáčet v čokoládě.

    ROHLÍČKY dvoubarevné

    Odkaz na recept: Dvoubarevné rohlíčky ze Šlapanic

    Dortíčky

    (piškotové těsto plněné čokoládovým krémem)

    Dortíčky

    (piškotové těsto plněné šlehačkou, potah – marshmalow hmota, obsypané drcenými mandlemi)

    ZÁKUSEK se šlehačkou a čokoládou


    KOLÁČ čokoládovo-ořechový

    Těsto:
    • 150 g hery 200 g cukr krupice
    • 450 g hrubé mouky
    • 200 ml mléka
    • 100 g mletých ořechů
    • 100 g strouhané čokolády
    • 5 vajec
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 prášek do pečiva
    • pomerančová poleva – viz. recept
     Heru,cukr a žloutky vyšlehat do pěny, přidat mléko,mouku s práškem do pečiva.Zašlehat a nakonec pomalu zlehka natuho ušlehané bílky a mleté ořechy. Do 1/3 těsta vmíchat strouhanou čokoládu. Na vymaštěný plech nalít polovinu hmoty bez čokolády, na to celou část čokoládové hmoty a zalít druhou polovinou ořechové hmoty. Péct ve vyhřáté troubě na 170-180minut. Vychladnutý koláč polít vlažnou pomerančovou polevou.

    MEDOVNÍK


     Odkaz na recept: http://ekucharka.net/recept-na-medovnik/

    ŠTAFETKY roládky


    Těsto:
    • 10 bílků
    • 200 g cukr krupice
    • 90 g hladké mouky
    • 90 g mletých lískových ořechů
    • pečící papír na plech
    Krém:
      viz.recept: Mocca krém

    Poleva:
    čokoláda na vaření rozpuštěná s kouskem tuku Omega

     Do tuha vyšlehat bílky s cukrem. Zlehka přimíchat mouku s ořechy.Rozdělit na dvě poloviny. Každou polovinu dát na plech vyložený pečícím papírem.Péct ve vyhřáté troubě na 220°C krátce - asi 5 minut.Po upečení sundat pečící papír, nechat vychladnout. Krájet na pásy / z každého plechu budou 4 pásy/.Natřít krémem, stočit do roládky. Dát zchladit. Nakonec namáčet konce roládek v rozpuštěné čokoládě.

    MOCCA řezy s čokoládovou polevou


    Těsto:
    • 8 vajec
    • 320 g polohrubé mouky
    • 300 g cukr krupice
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 lžička kypř. prášku
    • 8 lžic teplé vody
    • kůra z jednoho citronu
    • špetka soli
    • pečící papír
    Krém:
      viz.recept: Mocca krém

    Poleva:
    viz recept : Kakaová poleva s tukem
    lískové oříšky na ozdobení

     Žloutky vyšlehat s části cukru s vanilk.cukrem a s vodou.Přidat do tuha vyšlehané bílky s cukrem a špetkou soli, přimíchat mouku s kypř. práškem a nastrouhanou citr. kůrou. Péct na pečícím papíře v předehřáté troubě na 170°C do upečení. /asi 30-40 minut/.
    Vychladnutý piškot rozříznout na 2 části, naplnit krémem ,polít teplou čokoládovou polevou a dozdobit oříšky.

    MRAKY


    Těsto odpalované:
    • 1/4 litru vody
    • 150 g ztuženého tuku /omega/
    • 150 g hladké mouky
    • 6 vajec
    • čokoláda na ozdobení
    • máslo na vymazání plechů
    Krém:
    • 1/2 l mléka
    • 2 vanilkové pudinky
    • 150g krupicového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 žloutky
    • 125 g másla
    • 2 - 3 lžíce rumu
     Z mléka, pudinku, vanilkového cukru, a žloutků uvařit hustou kaši. Nechat vychladnout a vešlehat s cukrem a rumem do másla.
     Zadělat odpalované těsto – ve vodě rozpustit tuk, přidat mouku, dobře promíchat až se těsto odděluje od stran kastrolu. Nechat dobře vychladnout a postupně přimíchat celá vejce. Rozdělit na 2 části, každou část natřít na plech vymazaný máslem. / Kousek kraje plechu nechat volné – těsto hodně nabude /.
    Péct ve vyhřáté troubě na 150°C asi 15 minut. Těsto nadělá na pekáči boule / tzv.mraky./ Upečené mraky /boulemi navrch/ plnit krémem. Nakonec pocákat čokoládou.

    ROLÁDA piškotová s marmeládou


    Těsto:
    • 5 vajec
    • 7 lžic cukr krupice
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 8 lžic polohrubé mouky
    • půl lžičky prášku do pečiva
    Plnka:
     rybízová marmeláda
    moučkový cukr na posypání
    pečící papír na plech
     Žloutky utřít s cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. Přidat mouku s práškem do pečiva.Nakonec zlehka vmíchat do tuha ušlehaný sníh z bílků.Na plech vyložený pečícím papírem nalít těsto. Péct ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut.Jakmile těsto začne na krajích růžovět z trouby vytáhnout. Plát potřít marmeládou a stočit do rolády.Nakonec vychladnutou roládu posypat mletým cukrem.

    TRUBIČKY z listkového těsta s jahodovým krémem


    Těsto:
    • listkové těsto
    • vejce na potření
    • hladká mouka na podsypání
    Krém:
      viz.recept: Jahodový krém /od Di/

    moučkový cukr na obalení
    pečící papír, kovové trubičky

     Listkové těsto vyválet, nakrájet na tenké proužky 1,5 cm. Navíjet na kovové trubičky. Pokládat na pečící papír.Potřít vejcem a péct ve vyhřáté troubě na 150°C asi 15 minut.Horké těsto z trubiček sundat, nechat vychladnout.Plnit krémem .Nakonec obalit v moučkovým cukru.

    BÁBOVKA piškotová s čokoládovou polevou



    Těsto:
    • 4 vejce
    • 200 g polohrubé mouky
    • 200 g cukr krupice
    • 4 lžíce oleje
    • 1-2 lžíce kakaa
    • necelá lžička prášku do pečiva
    • kůra z 1 citronu
    • hrst rozinek
    • hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání formy
    Poleva:
     100 g čokolády na vaření rozpustit s kouskem tuku zn.Omega.
    Na ozdobu - kytičky z falešného marcipánu.

     Vejce s cukrem a olejem dohromady vyšlehat. Přimíchat mouku s kypř.práškem,citrónovoukůrou a rozinky.1/3 těsta odebrat a přidat do něj kakao.Do vymazané a vysypané formy střídavě lít světlé a tmavé těsto. Začínat a končit těstem světlým.Péct ve vyhřáté troubě na 170°C asi 50 minut.Vychladnutou bábovku polít teplou čokoládou a dozdobit kytičkami z falešného marcipánu.

    BÁBOVKA s jablky a rozinkami



    Těsto:
    • 500 g polohrubé mouky
    • 500 g strouhaných jablek
    • 300 g cukr krupice
    • 2 vejce zašlehané v 100ml mléka
    • 200 ml oleje
    • 2 lžičky jedlé sody
    • rozinky
    • mletý cukr na posypání
    • hrubá mouka a máslo na vymazání formy
     Mouku smíchat s cukrem a sodou. Přidat na hrubém struhadle nastrouhaná jablka.Nakonec přidat olej, rozinky a vejce s mlékem. Řádně promíchat a vlít do vymazané a vysypané formy. Péct ve vyhřáté troubě na 170°C necelou hodinu. Vychladnutou bábovku posypat mletým cukrem.

    ČOKOLÁDOVÉ řezy


    Těsto:
    • 100 g másla
    • 150 g moučkového cukru
    • 6 vajec
    • 100 g čokolády / na vaření, nebo i jakákoliv jiná /
    • 75 g polohrubé mouky
    • džem na potření /rybízový, malinový, jahodový/
    • čokoládová poleva / poleva Carla nebo čokoláda na vaření /
    • ořechy na ozdobu
    • máslo a hrubá mouka na vymaštění a vysypání plechu
     Máslo s cukrem a žloutky vyšlehat do hladka. Přidat povolenou nebo nastrouhanou čokoládu.Promíchat. Zlehka přidat do tuha vyšlehané bílky společně s moukou. Těsto rozetřít na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou.Péct ve vyhřáté troubě na 180°C 15-20 minut. Těsto bude asi 2 cm vysoké. Vychladnuté rozdělit na 2 poloviny. Na první část natřít marmeládu, přiklopit druhou část. Polít čokoládou a zdobit oříšky. Krájet na řezy.
     tip: místo marmelády je dobrá šlehačka.