DOTAZY

Cukrová hmota

/Tato hmota je dobrá na jednoduché kytičky a na figurky.Růžičky a složitější kvítka jdou dost špatně./
Hmota není náročná na propracování,ale není tak pružná jako marcipán.Z této dávky je malé množství.
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 3 lžičky sušeného mléka
  • 3 lžičky mletého cukru
  • 1 lžíce vařící vody
  • 1 lžička másla
  • Na obarvení višňová nebo pomerančová šťáva,barvy potravinářské
 Cukr zalít vařící vodou a povařit na nit. V misce smíchat prosátý mletý cukr se sušeným mlékem,přidat máslo,svařený cukr a nejdřív vařečkou,potom prsty připravit hmotu. Pokud se zdá být řídká - přidat sušené mléko.Obarvit kapkou sirupu nebo barvou. Hladkou a hustou hmotu velmi tence vyválet a vykrajovat kytičky.
 Nedá se skladovat,stráci rychle na kvalitě.Je třeba s ní modelovat hned.
 

Hmota z marshmalow bonbonů

/hmota na kytičky,na figurky a na potahování dortů/
  • balíček bonbonů marshmalow
  • 1-2 lžíce citronové šťavy /citron,lemonka/
  • mletý cukr - podle potřeby
  • barvy potravinářské
 Bonbony spolu s citronovou šťávou nasypat do umělé misky a nechat v mikrovlnce krátce zahřát.Vznikne řídká,lesklá hmota.
Nechat v misce a společně s částí cukru /nejlépe plastovou nebo kovovou lžičkou/ promíchat.
 Na cukrem posypanem válu ,dál dobře propracovat a přidávat podle potřeby cukr. Vznikne matná,elastická hmota.Pokud je hustá - přidat citronovou šťávu. Dá se povolit v mikrovlnce.
 Z dvoubarevných bonbonů - můžeme oddělit od sebe barvy a každou zvlášť zpracovat.
 Hmota jde barvit - po vytáhnutí z mikrovlnky,do ještě řídké hmoty přidat barvu /gelovou nebo práškovou/ a zamíchat.Teprve potom přidávat cukr.Později se hmota barví obtížně. Líp se mi s hmotou pracovalo na druhý den,když byla uležená. Zabalená v mikrotén.sáčku vydrží dlouho.Nemusí být v lednici.Stačí krátce nahřát v mikrovlnce a znovu propracovat.
 

Hmota od Varny

/hmota na potahování dortů,na figurky/
  • 150 ml vody
  • 70 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 500 g mletého cukru
  • esence,barvy gelové nebo práškové
 Vodu a máslo dát na plotnu a počkáme až začne vařit. Přidát najednou všechnu mouku a nepřetžitě míchat až se hmota od hrnce začne oddělovat. Vyndat na vál,nechat vychladnout.Studenou hmotu zpracovat s mletým cukrem do hladkého a lesklého těsta. Hmota má být vláčná. Ochutit esenci /není třeba/ a obarvit.
tip:může se přidat sušené mléko

Hmota ze salka od Benji

/hmota na potahování i na kytičky/
  • 1 krabice sušeného mléka
  • 1 salko /zahuštěné slazené mléko/
  • 1 lžička oleje
  • esence, voda,barvy
  • mletý cukr na zahuštění /nemusí být/
 Ze surovin vypracovat hmotu,popřípadě přidat mletý cukr na zahuštění. Pokud je hmota tuhá - přidat vodu. Hmota se téměř nelepí, je pružnější. Není tak sladká jak marcipán. Dobře se z ní potahují dorty a dělají kvítečka a lístky.
 

Hmota z kokosu

/pro ty kdo nemají rádi tradiční hmoty,vhodná na jednoduché ozdoby/ vtlačuje se do formiček,nebo se vykrajuje vykrajovátky
  • 200 g jemného kokosu
  • 200 g mletého cukru
  • 1 větší bílek
 Suroviny spolu zpracovat.Pokud se hmota drolí - přidat trochu vody. Formičku vysypat cukrem a naplnit směsí. Vykrajovátko namočit do cukru a z vyválené placky vykrojit. Sušit v pokojové teplotě přes noc.
 

Želatinová pasta

(podle slovenské cukrářky Dáši Benkovské na potahování a na kytičky )

  • 15 g želatiny /oetker /
  • 45 ml vody
  • 45 ml tekuté glukózy /lze nahradit pšeničným nebo kukuřičným sirupem – hmota ale nebude krásně bílá /
  • 15 ml glycerínu / lze koupit v lékárně /
  • 750 g mletého cukru
  • esence
 Polovinu vody nalít na želatinu.Druhou polovinu vody dát vařit.Když bude vřít vlít do ní glukózu a glycerín.Chvíli povařit, vypnout a přidat rozpuštěnou želatinu. Dobře promíchat a rozpustit. Vmíchat cukr a až se začne tvořit koule přenést na desku a hníst dohladka Vznikne bílá pasta bez trhlin.
- když je tuhá – přidat po troškách vařící vodu
- když je slabá – přidat cukr.
 Během hnětení potírat ruce ztuženým tukem. Pasta je dobrá na potahování i na kvítka. Podobná je hmotě K2.
 

Jedlý papír ( čistý, nepopsaný )

( na malování, na kytičky…)

 Dá se koupit v cukrárně nebo v supermarketu. Dají se z něj dělat jednoduché kytičky. Je třeba ostré nůžky a vodu na zvlhčení. Různé ozdoby na přizdobení.